Slim tuinieren

 

Paardenstaart of kattenstaart

Dit onkruid, dat ook wel heermoes genoemd wordt, is een zeer hardnekkig en moeilijk te bestrijden onkruid. De typische mini-kerstboompjes verschijnen vanaf april- mei en ontwikkelen zich uit de ondergrondse wortelstokken. Volgroeide paardenstaarten kunnen tot een halve meter groot worden met ondergrondse wortelstokken tot 1,5 meter lang. Deze wortelstokken zitten vol energiereserves. Logisch dus dat dit onkruid niet eenvoudig te vernietigen is. Paardenstaarten komen vaak voor op vochtige, verdichte plaatsen.

 

   


Bestrijden
Door zijn lange, diepe en snel woekerende wortelstok is dit een zeer moeilijk te bestrijden onkruid. Bovendien zitten in deze ondergrondse wortelstokken grote hoeveelheden energievoorraad. Als de plant niet wordt aangepakt, zal dit al snel tot een ware plaag leiden.

 Paardenstaart

Systematisch uitputten is de enige oplossing. Doodt elke nieuwe paardenstaart die verschijnt door hem dood te spuiten of om te hakken. Op deze manier kan de plant geen ondergrondse voedselreserves in zijn wortelstokken opslaan en raakt hij uitgeput. Afhankelijk van de ouderdom van de paardenstaart, zal de plant na 2-3 jaar te zwak om nieuwe paardenstaarten aan te maken. Doodspuiten met Silvanet Garden of Luoxyl Extra Garden geeft een beter resultaat dan omhakken. Silvanet Garden of Luoxyl Extra Garden wordt immers opgenomen door de sapstroom van het onkruid en vervolgens getransporteerd tot in de wortel. Eens in de wortel zal deze krachtige onkruidbestrijder ook deels de ondergrondse delen vernietigen, waardoor de paardenstaarten sneller uitgeput raken. Start vroeg genoeg (vanaf april-mei) met de behandeling, bespuit alleen de paardenstaarten en gebruik steeds een afschermkap.

Printvriendelijke afdruk