Fijn, zo’n konijn… maar denk aan zijn welzijn!

Beste dierenliefhebber,

 

Is er iets schattiger dan een streelzacht konijn? Niet alleen kinderen zijn er dol op, ook volwassenen halen steeds vaker zo’n leuke langoor in huis. Maar zoals dat voor alle huisdieren geldt: weet waaraan je begint! Welk konijn kopen? Welk onderdak voorzien? Wat is gezonde konijnenkost en hoe voorkom en genees je ziekten? Dieren Plezieren wijst je de weg.


 

 

 

Konijnen kopen

 

 

Konijnen bestaan in verschillende maten en kleuren. Wil je een echt raskonijn? Op www.neerhofdieren.be vind je gegevens van fokkers en de rassen die ze kweken. Ook in sommige AVEVE-winkels kan je konijnen kopen. We helpen je bij het maken van je keuze met een handige checklist!

 

Meer info

 

 

TIP!

 

Geef je konijn de tijd om aan zijn nieuwe thuis te wennen en hou de kinderen de eerste dagen in toom.

 

 

De gepaste huisvesting

 

 

Konijnen kunnen tegen ons klimaat maar toch worden ze vaak binnen gehouden, zeker in de winter. AVEVE biedt een ruime keuze binnenhokken voor elk budget. Maar denk eraan: het diertje moet voldoende beweging krijgen… dus je moet het ook laten rondlopen. Geen probleem, want een konijn kan je perfect zindelijk maken en er bestaan zelfs konijnentoiletten! Of zie je dat niet zitten? Kies dan voor een buitenhok.

 

Meer info

 

 

TIP!

 

Er zijn heel wat giftige (kamer)planten waarvan je konijn erg ziek kan worden. Hier vind je een lijst.

 

 

Wat geef je te eten en te drinken?

 

 

Er wordt vaak gezegd dat een konijn de hele dag door moet kunnen eten. Dat klopt deels: een konijn moet voortdurend voedsel opnemen om de voedselinhoud in de darmen verder te stuwen. Maar dat wil niet zeggen dat je het eetbakje constant moet vullen, want dan wordt je langoor veel te dik. Zorg er, naast een evenwichtige voeder, liever voor dat je konijntje de hele dag over hooi en vers water beschikt.

 

Meer info

 

 

TIP!

 

Hoe zwaarder het eetbakje, hoe minder kans dat je konijn het omstoot. En een drinkflesje voorkomt dat het water vervuilt.

 

 

Kerngezonde konijntjes

 

 

Onze verzorgings- en voedingtips helpen je al een eind op weg om je konijn speels en gezond te houden. En intentingen voorkomen Myxomatose en RHD (Rabbit Haemorrhagic Disease). Verder weet je dierenarts ook raad wanneer je konijn last heeft van diarree, snot of olifantentanden krijgt.

 

Meer info

 

 

TIP!

 

Vermijd contact met wilde konijnen, want die kunnen jouw lieverd besmetten. Geef ook nooit groenvoer (bv. paardenbloemen) dat je in het wild geplukt hebt.

 

Veel plezier met je dier!