Moestuin: kweken

Kweken in een serre, in kweekbakken, onder koud glas of onder warm glas

 

1. Serre

 

Waarom een hobbykas of serre?
 • Kweken in een kas of serre is een zeer populaire en aangename hobby die u veel plezier en voldoening schenkt.
 • Een kas/serre is relatief een van de meest duurzame hobby artikelen
 • Proef de ware smaak van verse groenten en fruit uit eigen kas. Bovendien is dit stukken goedkoper dan bij de groenteman. Zelfs de kleinste kas levert genoeg groenten voor een gemiddeld gezin!
 • Uiteraard is een kas ook de ideale plek voor uw bloemen en planten 
 • In een kas kunt u de seizoenen verlengen, exotische planten kweken en uw planten beschermen tegen externe invloeden als wind, vorst, hagel en vogels 
 • Het is zeer aangenaam uw hobby uit te oefenen temidden van de natuur, in de warme, beschermde omgeving van een kas, in plaats van in weer en wind 
 • Wij zijn ervan overtuigd dat u, net als alle andere mensen met een kas, geen spijt zult krijgen van de investering in uw hobbykas

 

Waar plaatsen we de serre?

Vroeger werd een serre louter als een functioneel onderdeel beschouwd en verstopt in een al even functionele en weinig aantrekkelijke moestuin. Tegenwoordig wordt een serre harmonieus geïntegreerd in de tuin. 

 • Integreer een serre in harmonie met uw tuin
 • Plaats ze op een van de wind beschutte, zonnige plaats. Een onbeschutte serre beschermt de planten immers te weinig tijdens de koele nachten en wordt duur om te verwarmen
 • Een haagje op voldoende afstand van de serre (kwestie van geen schaduw af te werpen op de serre) kan de voornaamste kracht van wind breken. Koude wind kan niet alleen schade aan je serre veroorzaken, maar zorgt bovendien ook voor ongeveer 50 % warmteverlies in uw serre.
 • Vermijd plaatsen met teveel schaduw: dit beperkt het aantal planten dat je in je serre kan kweken.
 • Plaats de serre bij voorkeur met de nok naar het zuiden en noorden: zo profiteer je maximaal van de warmte van de opkomende zon (de lange zijdes zijn naar het oosten en westen gericht). Wanneer de zon in het zuiden staat, is deze in de zomer te fel. Richt daarom één van de kleinste zijdes, namelijk de zijde met de deur, naar het zuiden. De andere kleine zijde, de achterzijde van de serre, is vervolgens naar het noorden gericht. Zo zullen je planten in de serre in de zomer het minst hinder ondervinden van de te felle zonnestralen. 
 • Zorg er voor dat de serre gemakkelijk toegankelijk is vanuit je huis (vooral 's winters). Een serre zal zo immers veel meer gebruikt worden en de planten zullen een betere verzorging krijgen. 
 • Wanneer je een serre plaatst met een aluminiumfundering (bv. serre Juliana) zal je deze later op een gemakkelijke manier kunnen verplaatsen (of zelfs mee te verhuizen in geval u van woonplaats verandert)

 

Opmerking: In praktijk zal je echter voor het plaatsen van je serre niet zoveel keuze hebben door de beperktheid van je tuin, de plaats van het woonhuis en de beschikbaarheid van water en elektriciteit in je tuin.

 

 

2. Kweekbakken of koude bakken

 

Waar en waarom kweekbakken plaatsen?

Kweekbakken of koude bakken kunnen het gebruik van een serre perfect aanvullen. Een kweekbak wordt vooral in de lente gebruikt voor het kweken van jonge planten. In principe kan je ze gedurende het ganse jaar gebruiken voor het kweken van een grote variëteit groenten. De oogst wordt dankzij de koude bak vervroegd. Hoe intensiever de koude bakken worden gebruikt, hoe groter de gebruikswaarde ervan. Tijdens de winter is een kweekbak bijzonder geschikt om bloemen af te schermen, vroeg te zaaien of voor Alpijnse planten.

 

 • De ideale plaats voor kweekbakken is naar het zuiden gericht (met de hoge achterzijde naar het noorden gericht) en op een beschutte plaats.
 • Voor het kiemen en de opkweek vragen heel wat gewassen ietwat hogere temperaturen. Een kweekbak is hiervoor de ideale oplossing.
 • Planten worden dankzij een kweekbak beschut tegen uitwendige weersgesteldheden, terwijl zij het noodzakelijke licht toch doorlaten.
 • Kweekbakken vormen een ideale bescherming tegen het ongure weer: 

 

in het voorjaar: bescherming tegen wind, regen en nachtvorst. Vergeet vanaf april/mei niet om tijdig te luchten. Zo voorkom je dat het te heet in de kweekbak wordt (met verbranding als gevolg)

 

in de zomer: de meeste planten kunnen nu buiten staan. 

 

in de herfst: onze zomer wordt verlengd dankzij de beschutting van de koude bak. 

 

in de winter: ideaal voor vorstbestendige gewassen, zoals bv. veldsla. Dankzij de kweekbak worden ze beschermd tegen vorst, sneeuw en kille regen. 

 

's Nachts kan je de kweekbak met speciale matten afdekken, zodat de warmte in de kweekbak langer behouden wordt. Eventueel wordt extra isolatie aangebracht met behulp van piepschuimplaten.

 

 • Idem als bij serres, geldt ook hier dat de liefhebber de ideale combinatie zal moeten zoeken tussen volgende factoren: licht, lucht, warmte en vochtigheid.

 

 

3. Groenten zaaien onder koud glas

 

a) een platte bak

Een platte bak is eerder een eenvoudige en goedkope constructie, waarvoor elke tuinier met wat ervaring graag een plaatsje zal zoeken. Het is immers een prima middel om zelf gezond plantgoed op te kweken. Het grote voordeel van het zaaien in een platte bak is dat de temperatuur en de vochtigheid er veel gelijkmatiger zijn dan buiten. Onder het glas is het dus altijd enkele graden warmer, zodat je vroeger kunt zaaien en vanwege de langere groeiperiode een hogere opbrengst halen. Tenslotte is het plantgoed dat uit een platte bak komt, altijd veel sterker dan plantjes die in een verwarmde serre of in huis zijn opgekweekt.

Het zaaien zelf gebeurt op dezelfde manier als in de volle grond. Vanaf het moment dat er plantjes boven staan, zet je het raam overdag op een kier. Naargelang de planten sterker en het weer zachter wordt, verlucht je meer en meer. Als dat nodig is, leg je ‘s nachts rietmatten op de bak om de plantjes tegen de kou te beschermen.

In een platte bak komt de regen natuurlijk niet bij de plantjes. Daarom bewater je de planten zelf, maar dan wel heel voorzichtig, met een gieter met een broes met fijne gaatjes of met een heel dunne straal vlak boven de grond.

 

b) een koude serre

Een koude serre biedt nog meer mogelijkheden dan een platte bak, omdat het er nog iets warmer en lichter is. Je kunt er ook rechtopstaand in werken, en b.v. in bakjes op tabletten zaaien.

 

c) onder plastiek of een plastiek tunnel

Zaaien onder plastiek of onder een plastiek tunnel is ook mogelijkheid. Wel moet je extra aandacht aan de verluchting besteden. Folie kan b.v. overdag weggehaald worden en de uiteinden van een tunnel kunnen losgemaakt worden. Ook gaatjesplastiek vindt hier een ruime toepassing.

 

 

4. Groenten zaaien onder warm glas of bakjes in huis

 

Waarom onder warm glas?

Om gewassen een nog grotere voorsprong te geven dan onder koud glas, maakt een professionele plantenkweker gebruik van een verwarmde serre. Amateur tuiniers hebben geen warm glas, maar kunnen wel binnenhuis in bakken zaaien. Dat doe je normaal met tomaten, selder en eventueel ook met vroege voorjaarsteelten.
Het grote probleem daarbij is dat het in de meeste huizen wel warm genoeg is om het zaad te doen kiemen, maar geen licht genoeg om sterke plantjes te kweken..Zoals reeds vermeld, hebben jonge plantjes veel licht nodig, anders worden ze lang en slap en valt er niet veel meer mee aan te vangen. Daarom is een verwarmde serre zo ideaal, maar met een veranda of een brede vensterbank op een lichte plaats in huis kunnen we het ook wagen. Beginnen de plantjes toch lang en slap te worden kan je ze nog proberen te redden door ze naar een koelere, maar ook zeer lichte kamer te verhuizen (b.v. een slaapkamer). Als het weer een beetje zonnig wil zijn, lukt het wel. Is er toch weinig licht, krijg je toch van die slappelingen en is het herbeginnen geblazen.

Kort samengevat kan je dus stellen dat na de opkomst alles afhangt van de verhouding tussen warmte en licht, hoe hoger de temperatuur is die wordt aangehouden, hoe meer licht er ook moet zijn om een evenwichtig gebouwd plantje te krijgen.

 
Werkwijze

De bakken hoeven helemaal niet diep te zijn: 6 cm is voor de meeste planten voldoende. Isomobakjes worden veel gebruikt, maar ook houten of plastieken kistjes voldoen. Om rotting te voorkomen zorg je wel dat het overtollig water weg kan. Daarvoor maak je gaten in de bodem en om te beletten dat de grond mee door de gaten spoelt, kun je er wat kiezelstenen of potscherven (bolle kant naar boven) er onder leggen. Om te zaaien vul je het zaadbakje met potgrond tot enkele cm onder de rand. Verdeel de grond goed over de ganse bak. Druk dan zachtjes en gelijkmatig aan met een plankje of een stuk plaat, zodat je een plat valk krijgt. Je moet altijd nog een rand van minstens een centimeter over te houden, want anders kan je niet gieten.

 

Leuk: zelf planten zaaien! Zo zie je van dichtbij hoe zo’n zaadje zich in enkele maanden kan ontwikkelen tot een bloeiende plant. Veel zaden kunnen zonder poespas meteen op de plaats van bestemming worden gestrooid, maar er zijn ook soorten die je beter eerst in huis of in de kas kunt voorzaaien.

 

Tip: Wil je weten welke zaden bij voorkeur onder glas, in een serre of in kweekbakken gekweekt worden? Klik hier voor onze zaaikalender.

 

Tip: Klik hier voor een greep uit ons assortiment groentezaden. 

Printvriendelijke afdruk