Plantaardappelgids

Plantaardappelen: heel eenvoudig en gegarandeerd resultaat!

Voorkiemen voor een goede start

Om het kiemen van de plantaardappelen te starten, leg je ze in houten kistjes naast elkaar. Zet ze op een warme, lichtrijke plaats. Dat heet ‘voorkiemen’. Zo vormen de plantaardappelen stevige en korte kiemen aan en halen ze een groeivoorsprong tot 2 weken. Laat de kiemen tot 1 à 2 cm groot worden. Knollen die geen kiemen maken, haal je beter tijdig weg. Onbruikbare knollen kunnen immers schimmels en virussen bevatten.

 

Uitplanten in volle grond

Plant de aardappelen in rijen met een tussenafstand van 30 tot 50 cm (afhankelijk van de diameter). Tussen de rijen hou je ze beter 75 cm uit elkaar. Dat laat toe om zonder problemen tussen de gewassen te lopen en ze later aan te aarden. Plant een 5-tal centimeter diep en vul terug met aarde. Ook hier geldt de gouden regel: plant net zo diep als de knol groot is. Om zeker te zijn dat de kiemen in de grond zitten giet je er eventueel wat water op.

 

Klik hier om de aardappelkalender af te drukken

 

Wanneer kan je planten?

Vroege aardappelen kun je vanaf maart planten. Bedek de rijen eventueel met een vlies- of vriesdoek en stro, als bescherming tegen nachtvorst. Halfvroege en late aardappelen kunnen van begin april tot mei in de grond.

 

Aanaarden

Aanaarden doe je wanneer de stengels om en bij de 15 cm groot zijn. Hoog de grond aan elke kant van iedere plantrij ongeveer 15 cm op. De jonge scheuten scheuten zullen meteen weer voor een groot deel bedekt worden met aarde. 4 weken nadat je voor het eerst hebt aangeaard kun je de rijen ophogen tot ongeveer 20 cm. 3 tot 4 weken later herhaal je alles nog een keer. Het aanaarden stimuleert de plant tot het vormen van ondergrondse stengels en knollen. Bijkomend voordeel: de knollen krijgen geen zonlicht te zien. Aardappelen die de zon hebben gezien worden namelijk snel groen. Je strooit bij het aanaarden best ook wat kalium. Hoe lichter de grond, hoe meer kalium de aardappelplant nodig zal hebben. Succes gegarandeerd dus!

 

Wanneer kan je oogsten?

Bij de vroegste aardappelrassen kun je reeds na pakweg 90 dagen oogsten. Het aantal groeidagen is afhankelijk van ras tot ras. Zo zijn er zelfs rassen bekend van 100 (halfvroeg) tot zelfs 120 groeidagen (late rassen).

 

Op zoek naar een leuk recept met aardappelen? Surf even naar de website www.aardappel.be!

 

 

De smaak van weleer


Amandine


 

vroeg

(vastkokend)

Fijnproevers noemen deze aardappel ook wel“princesse Amandine” om zijn heerlijke smaak en boterzachte, lichte en smakelijke textuur.
  • Ruim 90 à 100 groeidagen
  • Aardappel gekend voor zijn smaak, stevig vlees en zachte textuur
     

Corne de gatte

Pompadour


laat

(vastkokend)

halfvroeg

(licht bloemig)


Zeer oud aardappelras met lichtroze, grillig gevormde knollen. Het vaste vruchtvlees en de typische nootachtige smaak komen vooral gekookt het best tot hun recht.
Zowel gekookt, met een vinaigrette als gebakken streelt het zachte en romige vruchtvlees van deze aardappel de tong met zijn delicate smaak van verse boter.

  • Meer dan 110 groeidagen
  • Wit-roze vleeskleur
  • Laag rendement
  • Goede smaak
  • 100 à 110 groeidagen
  • Ras met een licht koperkleurige rode tint
  • Rijpt laat af

     

Vitelotte

Ratte

 

zeer laat

(licht bloemig)

laat

(vastkokend)

 
Fijnproevers weten deze tru elvormige aardappel met zijn mooie paarse kleur en zijn unieke, wat zoetere smaak dan gewone aardappelen beslist te waarderen. Tru elaardappel laten zich gemakkelijk verwerken tot puree, frieten of chips. Frans aardappelras met vastkokend, romig vruchtvlees en een kastanjeachtige smaak. Perfect om te koken …
 
  • Zeer oud, laat aardappelras met paarse schil en vruchtvlees
  • Erg origineel vanwege zijn bijzondere kleur en vorm
  • Ideaal voor puree en decoratie van gerechten
  • Ruim 130 groeidagen
  • Oud herboren ras
  • Grillige vorm maar uitstekende smaak
 
     

Aardpeer

Zoete aardappel


zeer laat

(licht bloemig)

zeer laat

(licht bloemig)


Oersterk, winterhard knolgewas met een smaak van artisjok en de stevigheid van aardappels. Kan op veel manieren worden verwerkt: in puree, soep, gratin, gebakken of in een groenteschotel … De knollen van de zoete aardappel zijn rijk aan vitamines en minerale zouten en worden gegeten zoals aardappels: in puree, soep, chips, kroketjes. Hun zoete smaak maakt ze ook geschikt voor desserten.
  • Oersterk, winterhard knolgewas met een smaak van artisjok en de stevigheid van aardappels. Kan op veel manieren worden verwerkt: in puree, soep, gratin, gebakken of in een groenteschotel …
  • Zeer winterharde en kouderesistente plant.
  • Grote en sterke plant, kan tot 2,5 m hoog worden.
  • De knollen bewaren zeer goed in de grond.
  • Ook gekend als de bataat, een zetmeelhoudende knol.
  • Na oogst maar enkele dagen houdbaar.


       

Belle de fontenay

     

vroeg

(vastkokend)

     
Dé klassieke primeuraardappel met uitstekende culinaire kwaliteiten. Een lekkere aardappel om te koken, te bakken of te verwerken in salades en stoofpotjes.
     
  • 90 à 100 groeidagen
  • Vroeg ras met zeer goede smaakeigenschappen
  • Franse primeuraardappel
     

Aardappelen voor elke dag

Berber

Charlotte

vroeg

(vastkokend tot licht bloemig)

halfvroeg

(vastkokend)

  • Ruim 90 tot 100 groeidagen
  • Vroeg ras, mogelijk geschikt voor serreteelt
  • Productief en met homogene knolvorming
  • Ruim 100 tot 110 groeidagen
  • Stevig vruchtvlees, traditioneel gegroeid en de meest bekende
  • Zeer productief
     
Frieslander
Lady christl
Nicola

vroeg

(vastkokend tot lichtbloemig)

vroeg

(vastkokend)

halflaat

(vastkokend)
  • Ruim 90 groeidagen
  • Redelijk goed resistent tegen de plaag mits vroeg geoogst
  • Geschikt voor alle bodemsoorten
  • Ruim 100 à 110 groeidagen
  • Broze kiemen, voorzichtig zijn om de kiemen niet te breken
  • Uitzonderlijke en erkende culinaire kwaliteit
  • Ruim 110 tot 120 groeidagen
  • Voor tal van bereidingen, geeft een groot aantal regelmatige knollen, goede culinaire kwaliteit
     

Gloria

Gourmandine


vroeg

(vastkokend)

halfvroeg

(vastkokend)


  • Ruim 90 tot 100 groeidagen
  • Aardappel met gele schil, vroeg afrijpend
  • Mooie lange ovale knollen
  • Ruim 100 tot 110 groeidagen
  • Broze kiemen, zorg dat ze niet breken
  • Uitzonderlijke en erkende culinaire kwaliteit


   

Bionica

Eden


halfvroeg 

(licht bloemig)

halflaat

(licht bloemig)


  • Ruim 100 tot 110 groeidagen
  • Aardappel met wit vruchtvlees, bewaart goed
  • Ontstaan uit biologische verdeling
  • Vrij ziekteresistent aardappelras
  • Goed te bewaren
  • Perfect geschikt voor de biologische teelt
  • Veelzijdige variatie in de keuken

 


Aardappelen voor gratin

Annabelle

Rode eersteling

vroeg

(vastkokend)

(zeer) vroeg

licht bloemig

  • Ruim 90 tot 100 groeidagen
  • Lichtgele vleeskleur
  • Zeer hoog rendement
  • Ruim 90 tot 100 groeidagen
  • Lichtgele vleeskleur
  • Laag rendement
     

Exempla

Franceline

halfvroeg

(vastkokend)

halfvroeg

(vastkokend)


  • Ruim 100 tot 110 groeidagen
  • Gele vleeskleur
  • Geringe vatbaarheid voor aardappelplaag
  • Ruim 100 tot 110 groeidagen
  • Gele vleeskleur
  • Fijne en gladde huid, ook wel "rode charlotte" genoemd

     

Sirtema

Witte eersteling

 

vroeg

(licht bloemig)

(zeer) vroeg

(licht bloemig)

 
  • Ruim 90 tot 100 groeidagen
  • Gele vleeskleur
  • Vroeg rendement
  • Ruim 90 tot 100 groeidagen
  • Lichtgele vleeskleur
  • Laag rendement
 

Aardappelen voor puree

Bintje
Desiree  

halflaat

(licht bloemig)

halflaat

(licht bloemig)


  • 120 groeidagen
  • Meest geteelde soort in België
  • Veel variëteit, wordt ook gebruikt voor de meeste frieten in België
  • Ruim 100 tot 110 groeidagen
  • Traditionele aardappel met rode huid en geel vruchtvlees
  • Vrij veelzijdige aardappel, gemakkelijk te telen



Tresor

   

vroeg

(licht bloemig)


 

  • Ruim 90 tot 100 groeidagen
  • Vroege aardappel, mooie eenvormige knollen
  • Productief ras, goed percentage groot kaliber aardappelen

 

     

    Aardappelen voor frietjes

    Agria

    Artemis


    laat

    (licht bloemig)

     

    halfvroeg

    (vastkokend tot licht bloemig)

    • Ruim 120 groeidagen
    • Gele vleeskleur
    • Bewaart lang
    • Ook geschikt als puree-aardappel
    •  Ruim 100 tot 110 groeidagen
    • Lichtgele vleeskleur
    • Bewaart lang

    Premiere

    Challenger

    vroeg

    (bloemig)

    halflaat

    (licht bloemig)

    • Ruim 90 tot 100 groeidagen
    • Lichtgele vleeskleur met mooie ovale knollen
    • Zeer makkelijk te kweken
    • Bewaren tot februari
    • Ruim 110 tot 120 groeidagen
    • Gele vleeskleur
    • Bewaart zeer goed


    Printvriendelijke afdruk